Rozkosz podniebienia połączona z lekkim ochłodzeniem to kompozycja ukryta w waniliowo-owocowym rarytasie, którego święto obchodzimy 18 sierpnia.
Czy domyślacie się, jaki to przysmak?
Ciasto lodowe – idealny deser na letnie, upalne dni dla dużych i małych. Dodatkowym atutem jest prosty skład i sposób wykonania, nawet dla tych, którym czasami przypala się woda ????
Składniki:
– budyń śmietankowy na pół litra mleka
– szklanka mleka
– ¾ kostki masła
– pół szklanki cukru pudru
– dwie galaretki
– owoce wg uznania
Wykonanie:
Budyń śmietankowy gotujemy z 1 szklanką mleka i cukrem pudrem, odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony budyń łączymy z masłem i na koniec dodajemy owoce, wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie leżakowania w lodówce układamy owoce i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Teraz już tylko rozkosz smaku????
Projekt jest realizowany w ramach programu 2.1 E-usługi, Poddziałanie 2.1.1 E-usługi dla Mazowsza, typ projektów Informatyzacja bibliotek, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020.