20 maja zaprosiliśmy do Mediateki na wyjątkowy wieczór – literackie, kulinarne i muzyczne spotkanie z Ukrainą. A bogactwo smaków tego wieczoru było ogromne.
Literacką opowieść „Barszcz wszystkiemu głowa!” zaprezentowały panie z Teatru Remedium pod kierunkiem Henryka Jóźwiaka. Oprócz walorów artystycznych występ okazał się skarbnicą wiedzy o kuchni ukraińskiej, bogatej i zróżnicowanej, co zawdzięcza wpływowi wielu kultur. Ukraińskie potrawy zachwycają niepowtarzalnymi aromatami, oparte są na świeżych, marynowanych i wędzonych składnikach, i zwykle są proste w przygotowaniu. A filarem kuchni jest barszcz – to nie zupa, nie potrawa, a całe zjawisko kulturowe. Za narodowy przysmak uchodzi sało, czyli słonina. W niektórych miejscach podawana na słodko z czekoladą! Przy kuchni ukraińskiej zdecydowanie trzeba zapomnieć diecie – o tym, jaka jest smaczna także podczas piątkowego spotkania można się było przekonać. Swoje umiejętności kulinarne zaprezentowały p. Ludmiła, autorka przepysznych domowych pierogów (bo pierogi w Ukrainie mogą być tylko domowe!) oraz p. Ewa, autorka scenariusza do „Barszcz wszystkiemu głowa!” i ekspertka kulinarna, która przygotowała niezwykły, zielony barszcz.
Przed kulinarnymi specjałami scenę opanowali młodzi artyści z Zespołu Pieśni i Tańca „Wisła” oraz żywiołowy gość z Ukrainy Volodymyr Iakymchuk. Usłyszeliśmy piękne ukraińskie pieśni, nie zabrakło „Hej, Sokoły”, a na bis zabrzmiała „Hej bystra woda”. Były łzy wzruszenia, wspólne śpiewanie i owacje na stojąco. Artyści połączyli międzynarodową publiczność, wśród której były także, uhonorowane przez dyrektor Joannę Banasiak panie zaangażowane w naukę języka polskiego naszych ukraińskich gości.
Projekt jest realizowany w ramach programu 2.1 E-usługi, Poddziałanie 2.1.1 E-usługi dla Mazowsza, typ projektów Informatyzacja bibliotek, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020.