Uwaga! Drodzy Czytelnicy - od 18 lipca Filia biblioteczna nr 13 nieczynna z powodu remontu
Uwaga! Zmiana godzin pracy placówek Książnicy Płockiej w okresie wakacyjnym

Witold Szabłowki gościem Książnicy Płockiej

Data publikacji: 04/01/2022

 

O najnowszej książce Witolda Szabłowskiego „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem” na stronie Wydawnictwa W.A.B można przeczytać:

„Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! – kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru (…) Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie (…).”

O tym także porozmawiamy podczas spotkania w Mediatece eMka 18 stycznia 2022 r. Pierwszym tegorocznym gościem Książnicy Płockiej będzie Witold Szabłowki, znakomity reporter, autor m. in. „Zabójcy z miasta moreli”, za którą dostał Nagrodę im. Beaty Pawlak i nominację do Nagrody Literackiej Nike 2011. Na swym koncie ma też Nagrodę dziennikarską Parlamentu Europejskiego (2010) za reportaż „Dziś przypłyną tu dwa trupy”. Jest autorem reportaży „Tańczące niedźwiedzie” i „Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z Wołynia”.

W 2019 ukazała się książka „Jak nakarmić dyktatora”, w której kucharze dyktatorów: Fidela Castro, Pol Pota, Saddama Husajna, Envera Hodży i Idiego Amina opowiedzieli swoją historię. „Co bulgotało w garnkach, kiedy ważyły się losy świata? Co dostrzegli kątem oka kucharze, którzy wtedy pilnowali, by nie przypalił się ryż, nie wykipiało mleko, nie zwęglił się kotlet albo nie ulała woda z kartofli? Co zjadł Saddam Husajn, gdy już wydał rozkaz, by zagazować dziesiątki tysięcy Kurdów? A co jadł Pol Pot w czasie, gdy niemal dwa miliony Khmerów umierały z głodu? I wreszcie: czy jedzenie wpływało na ich politykę?” (wydawnictwo W.A.B.) Książka odniosła ogromny sukces i została przetłumaczona na wiele języków. Zdobyła też kulinarnego Oskara, czyli nagrodę Best in the World 2021 w kategorii Food Culture. Kilka tygodni temu autor poinformował, że prawa do serialowej ekranizacji zakupiła firma amerykańskiego aktora Channinga Tatuma, na jej podstawie ma zostać nakręcony serial w Hollywood.

Na spotkanie z Witoldem Szabłowkim zapraszamy 18 stycznia o godzinie 17.00, ul. Kościuszki 3b, Tel. 24 268 00 15.

 

Książnica Płocka im. Władysława Broniewskiego

realizacja: geotechnology.pl
Moja e-bibliotek@ liderem informatyzacji na Mazowszu

Projekt jest realizowany w ramach programu 2.1 E-usługi, Poddziałanie 2.1.1 E-usługi dla Mazowsza, typ projektów Informatyzacja bibliotek, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020.

Skip to content