„Kto przeżuje ze smakiem szczeżuję? O zdumiewających potrawach pół żartem, pół serio…”
Pod tym hasłem spotkaliśmy się wczoraj w ogrodzie Książnicy Płockiej na ostatniej w tym roku Kuchni Literackiej.
W pięknej scenerii ogrodu, tłumnie przybyli goście rozkoszować się mogli strawą dla ducha i dla ciała. Było pysznie, zaskakująco, chwilami pikantnie, a wszystko za sprawą znakomicie doprawionych tekstów Ewy Lilianny Matusiak.
Artystyczną oprawę spotkania zapewnił Teatr Remedium SUTW im. Janiny Czaplickiej, kulinarnie podgotowany przez Henryka Jóźwiaka, aktora Teatru Dramatycznego w Płocku.
Wśród licznie przybyłych gości można było wypatrzeć posłankę Elżbietę Gapińską oraz majora Roberta Wojciechowskiego przedstawiciela Wojskowego Centrum Rekrutacji w Płocku.
Pod koniec spotkania każdy z przybyłych mógł sam sprawdzić jak smakuje krwawa kiszka na „zepsutych” warzywach i sok ze skisłych buraków. Dziękujemy autorce tych frykasów, pani Ewie, którą co chwila ktoś prosił o przepis na kiszonki.
A Wam drodzy goście dziękujemy za przybycie i do zobaczenia.
Projekt jest realizowany w ramach programu 2.1 E-usługi, Poddziałanie 2.1.1 E-usługi dla Mazowsza, typ projektów Informatyzacja bibliotek, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020.