Na początku był głód!
Tak apokaliptycznie zabrzmiał początek Kuchni Literackiej, na którą zaprosiliśmy w pierwszy październikowy piątek. Szefami kuchni byli Ewa Lilianna Matusiak, która przygotowała scenariusz oraz Henryk Jóźwiak, pod którego kierunkiem aktorki z Teatru Remedium Uniwersytetu Trzeciego Wieku zaprezentowały pełen humoru i ciekawostek program „A gdyby tak…bezmięsny smak? Rzecz o jadalnych kwiatach, pysznych chwastach, smakowitych drzewach i błogosławionych kiszonkach”.
Tym razem bowiem zabraliśmy uczestników Kuchni Literackiej w podróż wegetariańską, zachęcając do zmiany nawyków żywieniowych, podsuwając też pomysły, jak wykorzystać w kuchni to, co rośnie nie tylko w ogródku. Była mowa o tym, co współczesne, ale także o warzywach popularnych dawniej, np. „cukrowe i owsiane korzenie, skorzonera, dawniej zwana wężymordem ogrodowym, do kiszenia „babia sól, kopr morski, kowniatki, sierpnik albo babia dupa”.
Jesienią „z żołędzi i chrupiących buczyn podobno można wyczarować cuda (…), wrzosowe wino, no i nade wszystko są dostępne grzyby! A zima to czas zbioru kłączy słonecznika bulwiastego, czyli topinamburu. Wczesną zimą można jeszcze zbierać grzyby nadrzewne – boczniaki i uszaki bzowe, z których można przygotować potrawy na modłę kuchni azjatyckiej. Można zbierać igły sosny i jodły, są przecież zimozielone i też są do wykorzystania w kuchni. U schyłku zimy, czasem już w lutym, pojawiają się leszczynowe i topolowe kotki. I też można je jeść!”
Panie z Teatru Remedium nie tylko prezentowały tekst, ale także, pod wodzą Ewy Lilianny Matusiak „na żywo” kroiły, wyciskały, miksowały, ucierały, miażdżyły, napełniały i wiązały… jarmuż, czosnek niedźwiedzi, chrzan, pokrzywę, by przybyli na literacką ucztę mogli też zabrać do domu kiszonki i pesto. Gwoździem programu była zaś zupa z pokrzyw, tak wyśmienita, że na prośbę uczestników podajemy przepis:
Zupa z pokrzyw ze świeżymi ziołami i serem grana padano (na wzór ormiański)
Składniki na ok. 4-6 osób:
Przygotowanie:
Renata Kraszewska
Projekt jest realizowany w ramach programu 2.1 E-usługi, Poddziałanie 2.1.1 E-usługi dla Mazowsza, typ projektów Informatyzacja bibliotek, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020.